Ingatlanbuborék

Az utóbbi években az ingatlanárak úgy elszabadultak, hogy szinte már követhetetlen. Ez az indokolatlan és brutális emelkedés nem tartható hosszútávon. Nincs ekkora fizetőképes kereslet, az emberek olyan kölcsönöket vesznek fel, amit egész életükben nem képesek visszafizetni, ez pedig az ingatlan elvesztéséhez vezet.

 

Ez a mesterséges áremelkedés, a könnyen kapható kölcsönök, a spekuláció és az emberi kapzsiságnak köszönhető.

 

Eleve irreális, hogy a nyolcadik kerület 50-s évek előtt épült, udvari lakásnak nevezett 24 m2, négyzetméteri ára megegyezik a XI – XII. kerület négyzetméter áraival.

Az ingatlan árát minden esetben meghatározza:

– elhelyezkedése

– fekvése

– állapota

– a ház állapota, közössége, anyagi helyzete

– a ház közvetlen és tágabb környezete

– hányadik emeleten található

– a kilátás

– az aktuális piaci helyzet

A vásárlók, ha képesek lennének ezt az egyszerű alaptételt figyelembe venni és nem vásárolnák meg a túlárazott lakásokat, ezzel önmagukat adósságba hajszolva, nem történt volna meg ez a válság az ingatlan piacon! Az igaz, hogy a gazdasági problémák is beleszóltak, de nagy szerepük volt a vásárlóknak is. Hiszen, ha az eladó nem tudja eladni az általa megálmodott áron lévő ingatlant, engedni fog az árából.

A következő oldalon néhány tapasztalatomat osztom meg önökkel, hogy érezzék, lássák mekkora árkülönbség van lakások között. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Amennyiben egyedül szeretnének ingatlan értékesíteni vagy kiadni, akkor is érdemes tanácsot kérni.

Ingatlan értékbecsléssel is foglalkozom, kérjen tanácsot.